Zonnepanelen reinigen

Net als ramen worden zonnepanelen op den duur ook vuil. Over het algemeen houdt het oppervlak van het zonnepaneel-glas minder snel vuil vast omdat het in de fabriek speciale behandelingen heeft gekregen. Maar naar verloop van tijd zal het glas toch vuil vasthouden en zal er een vuilfilm ontstaan.

Deze vuillaag regent er niet af maar zal door reiniging verwijderd moeten worden. Vergelijk het met een vuile auto, los zand spoelt er af met een regenbui maar de vuillaag niet. Door dit vuil kan minder licht de zonnecellen bereiken waardoor de energieopbrengst zal afnemen. Het is dus verstandig uw zonnepanelen minimaal één maal per jaar te (laten) reinigen. Hierdoor blijft de energie productie optimaal en zal eventueel ophopend vuil tussen het aluminium frame en het glas worden voorkomen.

Het verlies door vuil kan oplopen tot 25% of soms meer. De opstelling en de locatie van uw zonnepanelen bepaald de uiteindelijke effecten van vuil op het zonnepaneel. Vuil zal de levensduur van zonnepanelen tevens verkorten en is het dus van belang de panelen soms te (laten) reinigen.

De panelen reinig ik met een, speciaal voor het reinigen van zonnepanelen ontworpen, borstel. Ik maak gebruik van osmose water (dit is water waar kalk- en mineraaldeeltjes uit gefilterd zijn) en gebruik geen zeep of chemicaliën.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *