Tuckerpole systeem

Het tuckerpole systeem is een alternatief voor de traditionele glasbewassing. Bij telescopische glasbewassing wordt er gebruik gemaakt van  gedemineraliseerd, puur water (demiwater) en gevoede mechanisch reinigende borstels op  uitschuifbare  stelen. Er kan zo een hoogte van wel 13,5 meter bereikt worden. Het grote voordeel van dit systeem is dus dat er geen ladders gebruikt hoeven te worden. Het werk is een stuk veilger geworden door de komst van dit systeem.

Om een aantal redenen is het noodzakelijk om met het zuiverste water te wassen en spoelen. In kraanwater zit een bepaalde “vervuiling” bijvoorbeeld; mineralen, metalen, zuren etc. Wassen met gezuiverd (gedemineraliseerd) water heeft als voordelen dat het beter schoonmaakt dan normaal water en dat er geen vlekken achterblijven op het glas of de beplating.

De twee meest gebruikte methodes om water te ontdoen van aanwezige vervuiling zijn; ionenwisseling met harskorrels en het principe van omgekeerde osmose. Een osmose- filterinstallatie heeft vaak de voorkeur, dit heeft met de kostprijs van het gezuiverde water te maken.

Als de ramen voor het eerst worden gewassen met een telescoopsteel en gedemineraliseerd water is het resultaat vaak niet optimaal. Dit kan verschillende oorzaken hebben; er komt nog wat vuil uit het glas. Glas is een poreus materiaal, zeepresten en andere vervuiling zitten vaak nog in het glas. Na het wassen met gedemineraliseerd water kunnen er kleine puntjes en stipjes voorkomen. De kozijnen zijn natuurlijk ook nat geworden en druppelen vaak nog wat vuil op de ramen. Vaak is het resultaat al na de tweede keer wassen zeer goed.

Traditionele glasbewassing

De meest bekende methode van glasbewassing is de traditionele manier. Wie kent niet de man met de ladder, emmer, spons, inwasser en trekker. Wegens de grote veiligheidsrisico’s en de lichamelijke belasting wordt deze methode vaak alleen nog maar toegepast bij eengezinswoningen en niet al te hoge panden. Als maximum geldt een hoogte van 10 meter.

Het raam wordt schoongemaakt met de inwasser. Daarna wordt het raam drooggemaakt met behulp van een trekker. De glazenwasser droogt het raam met de trekker door S bewegingen te maken. Voordeel hierbij is dat de trekker het contact met het raam niet verliest en het raam zo sneller drooggemaakt kan worden zonder strepen achter te laten. Deze methode vergt wel enige oefening.